Γεώργιος Παπανικολάου

(1857-1920)

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Γεώργιος Παπανικολάου (Ζτρέκος), γιός του Λάμπρου Παπανικολάου, γεννήθηκε στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων το 1857.

Υπήρξε πρωτομάστορας και «άφθαστος πελεκάνος» (πελεκιτής πέτρας). Πρωτοστάτησε στην κατασκευή του Αγίου Γεωργίου, εμβληματικής εκκλησίας της Πυρσόγιαννης. Περιγράφεται ότι πελέκησε μονοκόμματο παράθυρο πάνω από το άγιο βήμα και στρογγυλό παράθυρο με σκαλιστή μορφή αγγέλου, πάνω από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας.

Εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στο Άγιο Όρος, κυρίως στην κατασκευή της Μονής Παντοκράτορος και της Μονής Αγίου Παντελεήμονος. Στις εργασίες στο Άγιο Όρος συνεργάστηκε και με τον πεθερό του Νικόλα Νίτσο. Κατά την επιστροφή τους από το Άγιο Όρος το 1888 έφεραν, από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), επιτάφιο που τελικά αφιερώθηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου και θυσαυρίζεται στο βόρειο κλίτος. Ο επιτάφιος έχει διαστάσεις 1,64μ.x0,92μ. και στις τέσσερις πλευρές του, γύρω από την παράσταση του Ιησού, υπάρχει ρωσική επιγραφή με κυριλλικούς χαρακτήρες. Η επιγραφή ερμηνεύεται «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Πρόκειται για το δοξαστικόν των ιδιόμελων τροπαρίων της θ' (9ης) ώρας των ωρών της Μεγάλης Παρασκευής.

Νυμφέφθηκε τη Λεμονιά Νίτσου από την Πυρσόγιαννη, κόρη του Νικόλα Νίτσου (1849-1932), με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά. Τον Παντελή, την Ειρήνη και τον Θεόδωρο.

Πέθανε το 1920.

Βιβλιογραφικές & Διαδικτυακές Αναφορές

  • Νιτσιάκος Β. (Επιμέλεια), «Η Επαρχεία Κόνιτσας στο Χώρο και το Χρόνο», Εισηγήσεις στο Α' Επιστημονικό Συμπόσιο, Δήμος Κόνιτσας, (1996), σσ. 257

  • Πετρονώτης Π. Π., Αργύρης & Παπαγεωργίου Γ., Βασίλης, «Μάστοροι Χτίστες από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας», Τόμος Α', Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων - Ήπειρος Α.Ε., Ιωάννινα (2008)

  • Περιοδικό «Αρμολόι», Τεύχος 6, Ιούνιος 1978


Ο Άγιος Γεώργιος Πυρσόγιαννης

Μονή Αγίου Παντελεήμονος, Άγιο Όρος (1864)